Egészségünk tükre a SZEM - Szabolcs Optika Nyíregyháza

Egészségünk tükre a SZEM

A szem nem csupán a lélek tükre, egészségi állapotunkról is sok információt árul el – és itt nem csak a szemmel kapcsolatos betegségekről van szó, mint például zöld- vagy szürkehályog, hanem szisztémás betegségekről is, mint a cukorbetegség vagy a szív és érrendszeri megbetegedések. Ezeknek a betegségeknek az előjelei már láthatóak lehetnek a szemen vagy a szemkörnyéken jóval azelőtt, hogy ténylegesen produkáljuk a betegség tüneteit.

A szem az egyetlen hely a testünkön, ahol vágás nélkül is jól láthatóak az idegek, az artériák és az erek. A szemben felfedezhető betegségek valószínűleg a test többi részében is megtalálhatóak.

Fontos a rendszeres szűrés!

40 éves korára mindenkinek szükséges lenne egy átfogó szemvizsgálat. Azoknak, akiknek a családjában gyakoriak a szem problémák, már korábban is ajánlatos ezt megtenni. Természetesen, ha valamilyen szem panaszunk van, azonnal orvoshoz kell fordulni. Nem lenne szabad a tünetek kialakulására várnunk azzal, hogy orvoshoz forduljunk, mivel sok szembetegség nem produkál tüneteket.

A leggyakoribb szemben felfedezhető jelek, melyek árulkodnak egészségi állapotunkról:

Bevérzés

Veszélyesnek tűnik, pedig többnyire ártalmatlan. Egy apró ér megpattan és vörös foltot képez, amely néhány napon belül magától elmúlik. Megelőző vizsgálatként azért érdemes megméretni a szem belső nyomását. A szemgolyóban megszakadt erek magas vércukorszintre utalhatnak. A jelenség oka , hogy a betegség károsítja a vérereket. Annak érdekében, hogy a szervezet továbbra is képes legyen ellátni tápanyaggal a szemet, új ereket hoz létre, amelyek azonban hamar megpattannak.

Vörös szemek

A tartós gyulladás krónikus betegséget sejtet, például gyomorbajt, sclerosis multiplexet (a központi idegrendszer krónikus gyulladása) vagy reumát.

Dülledt szem

A kiemelkedő szem lehet pusztán családi vonás, de jelezhet pajzsmirigy betegségeket is. A  pajzsmirigy hormon abnormális szintje megduzzasztja a szemkörnyéki szöveteket, ezáltal úgy tűnik, mintha a szem kidülledne.

Pupilla rendellenesség

Az egészséges emberek pupillája általában (de nem mindig) szimmetrikus. Rendszerint ugyanakkora méretűek és a fényhatásokra is egyformán reagálnak. Ha az egyik pupilla nagyobb, mint a másik, vagy fény hatására kevésbé vagy lassabban szűkül össze, akkor lehet betegség a háttérben.
Például agyvérzés, agy- vagy szemideg tumor, agyi verőértágulat, szifilisz  és szklerózis multiplex.

Gyűrűk a szem szaruhártyáján

Egy ritka örökletes rendellenesség, ismert nevén Wilson-kór, okozhatja a réz felhalmozódását a különböző szövetekben, például az agy és a máj szöveteiben.
A réz lerakódhat a szemfehérje belső oldalán (a laikus szemlélő azt hiheti, hogy az íriszen van a lerakódás, vagyis a pupilla körüli színes lemezen). Ezek a "Kaiser-Fleischer-gyűrűk" önmagukban ártalmatlanok. Azonban megfelelő kezelés hiányában a Wilson-kór halálos lehet.

Sárga szemek

Májbetegségek (pl.: hepatitis) okozhatják a szem ínhártyájának sárgulását. A szín az epefesték összetételének köszönhető, amely a hemoglobin (az oxigént szállító molekula a vörös vérsejtekben) lebomlása során jön létre.

Pigmentfolt a szemfehérjén

A szemfehérjén kialakult barna foltok gyakran a máj túlterheltségét vagy károsodását jelzik. Néha ez az egyetlen jele az epehólyag krónikus gyulladásának.

Duzzadt szemhéj

A tartósan duzzadt alsó és felső szemhéj oka veseprobléma, szívelégtelenség és allergia is lehet. Egy átmulatott éjszaka után teljesen természetes a duzzanat, amely magától is visszahúzódik. Meggyorsíthatja a folyamatot, ha néhány percre uborkaszeleteket vagy lehűtött használt zöldtea-filtert tesz a lezárt szemhéjára.

 

Fekete Róbert, Szabolcs Optika.

Megosztás iWiW-enMegosztás Facebook-onMegosztás Twitter-en

Szemvizsgálat

Kellemes környezetben, innovatív műszerekkel, teljeskörű szolgáltatással várjuk tisztelt ügyfeleinket.

 

Dr. Szabó Irén

szemész szakorvos és kontaktológus

 

Időpont egyeztetés:

Tel.: 42/ 400-154

 

Részletek >>>

Kövessen Minket

Facebook - Kövessen Minket

Hírlevél

Amennyiben szeretne e-mailben értesülni akcióinkról, kérjük iratkozzon fel hírlevél szolgáltatásunkra az alábbi mezők kitöltésével!


HTML formátum?

Újdonság

Az üzlet előtt ingyenes parkolási lehetőség a Szabolcs Optika ügyfelei részére.


Látótér vizsgáló készülék

Látótér vizsgáló készülék - Szabolcs Optika Nyíregyháza

Zeiss logó - Szabolcs Optika Nyíregyháza